maanantai 4. heinäkuuta 2016

Voiko kristitty joogata ?

Vaikka tekstini otsikko esittää kysymyksen, en aio tässä siihen vastata. Haluan vain tarjota joitain näkökulmia aiheeseen. Olen törmännyt kristityissä piireissä nyt useamman kerran uskomukseen, että joogaaminen ei ole sopivaa kristitylle, ja myös sellaisiin käsityksiin joogasta, mitkä eivät laisinkaan vastaa omaa käsitystäni siitä. Aloin itse joogata vuonna 2002, ja valmistuin jooga-ja meditaatio-ohjaajaksi vuonna 2008. Ohjasin joogaa monta vuotta, ennen kuin intohimoni joogan ohjaamiseen hiipui hiljalleen ja lopetin ohjaamisen viime vuonna.

Niin, mitä sitten jooga on? Tähänkään kysymyksen en anna mitään syvällistä ja kaiken kattavaa vastausta; annan teille lukijoille mahdollisuuden täydentää lyhyttä kuvaustani omasta perspektiivistänne. Sanskritin kielessä sana ( tässä käytän suomenkielistä ulkoasua)jooga tarkoittaa yhteyttä tai ykseyttä; yhteyttä Luojaan.

Monella kristityllä on se käsitys, että jooga on monijumalainen uskonto. Itse asiassa jooga ei ole uskonto laisinkaan, mutta koska joogan syntysijoilla valtauskonto on hindulaisuus, on joogaa tulkittu alunperin hindulaisuuden ja hindulaisen kulttuurin näkökulmasta. Patanjali, joka eli noin 2000 vuotta sitten kokosi joogan tien ytimen sutriksi, jotka kirjattiin ylös. Patanjali kuvaili joogan kahdeksaa haara, joista neljäs haara on asanat; fyysiset harjoitukset. Patanjalin joogasutrat- teoksessa asanoista puhutaan hyvin vähän, koska ne ovat vain yksi haara tai askelma joogan polulla.

Länsimaihin jooga vietiin pelkistettynä asanaharjoituksena. Toki tarjolla oli  myös syvällisempää joogan opetusta - kuten nykyäänkin- mutta asanat ovat se, joka teki joogasta  länsimaissa menestystarinan. Länsimaissa jooga-sanaa käytetään  tänä päivänä tarkoittamaan asanaharjoitusta. Ei ole olemassa yhtä erinomaista kehonhuollon menetelmää kuin joogan  asanat. Pilates-harjoitteet, jotka ovat myös omiaan korjaamaan kehon ongelmia ja ylläpitämään kehon optimaalista toimintaa, ovat nekin johdannaisia asanoista. Asanoiden harjoittaminen parantaa ja ylläpitää lihasvoimaa, kehon joustavuutta, nivelten liikkuvuutta sekä tasapainottaa hermoston ja rauhasten toimintaa. Ihmiset käyvät joogatunneilla, koska se tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin.
Myös eri lajien kilpaurheilijoille  ja aktiiviliikkujille suositellaan joogaa alan lehdissä ja fysioterapeuttien toimesta optimaaliseen kehonhuoltoon. Mahtavatko joutua kaikki kadotukseen ja pahaa aavistamatta henkivaltojen riivaamiksi....

Myös mindfulnes-tekniikkaa ja meditaatio herättävät monissa kristityissä pelkoa ja epäilyksiä. Tyhjään mieleen kun sanotaan asettuvan henkivallan. Meditaatiotekniikoita on toki monenlaisia. Oma n kokemukseni mukaan ns. kuunteleva rukous ei juurikaan eroa meditaatiosta. Tyhjennetään mieli turhista ajatuksista, jota voidaan suunnata huomio Jumalaan. Miten mielen tyypillisen hälinän keskellä voisi kuulla Jumalan/Pyhän Hengen tahdon? Meditaatio on myös oman todellisen identiteetin löytämistä; kun se mikä minussa on pimeyttä ( kateus, pelko, tuomitseminen, epäusko, viha tms ja kaikki mitä ne ovat tehneet elämässäni kauttani) nousee näkyville hiljaisen mieleni valkokankaalle, voin antaa sen Jumalalle; päästää siitä irti, ja muistaa paremmin kuka oikasti olen: Jumalan lapsi, Valon lapsi. Mindfulness taas on vain läsnäoloa hetkessä. Kun olen läsnä hetkessä muistan todellisen itseni.

Itse en ole nähnyt mitään syytä olla pitämättä huolta Pyhän Hengen temppelistäni asanaharjoituksella.   Sitä paitsi monet jooga-asanoista ovat juuri niitä venytyksiä, joita opetetaan koululiikunnassa, voimistelutunneilla ja kuntosaleilla.

Niillä joogakouluilla, joissa olen opettanut tai itse käynyt joogaamassa ei tiettävästi ole harjoitettu mitään okkultistista. Eikä ole harjoiteltu ruumiista irtaantumistakaan. Mutta mene ja tiedä- minä puhun vain omasta kokemuksestani. En yleensä muodosta vahvoja näkemyksi asioista, joista minulla ei ole ensikäden tietoa, enkä voi sitä suositella kenellekään muullekaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti